Séta a sikátorban

Nagyon készültem már ennek a képnek a megfestésére. Azt tapasztalom, hogy a legtöbb ember szereti a mediterrán témájú festményeket. Így vagyok ezzel én is.

Az életérzés, amelyet ez a téma képvisel, a rohanó, zaklatott életet élő emberek számára rendkívül vonzó. Az évszázados emlékeket, titkokat őrző épületek nyugalmat, békét árasztanak. Talán az építészeti stílus miatt, talán a víz közelsége miatt. Talán azért, mert a nyári forró melegben jól esik sétálni a hűvöset árasztó épületek közötti utcácskákban.

Mediterrán sikátor

 

Ez volt az első festményem, amelyre épületeket festettem. Kínosan, mondhatni görcsösen ügyeltem, minden apró részletre. A perspektívára, az árnyékokra, a színek átmenetére. Mert ezek azok a fontos elemek, amelyeket ha jól használunk, akkor láttatni tudjuk a téma térbeliségét. Tán még azt is elhitetjük, hogy a valóságban is ott sétálunk az ódon sikátorban…

Ez a térbeliség érzet elindíthat szívünkben, lelkünkben egy olyan vágyat, hogy szükségét érezzük annak, hogy a 3D színes, szagos valóságában is megtapasztaljunk egy ehhez hasonló helyet.

Nagyon szeretem festeni a házak falát, bemutatni különböző árnyalatokon keresztül a változatos színeket. Egy régi épületnél ez még cizelláltabb. Hol kibukkan az eredeti szín maradéka, hol pedig koszos, füstös, maszatos árnyalat az uralkodó. A színek és árnyalatok változatossága, még ha egy évszázados koszos falról is van szó, lenyűgöző. Úgy érzem, ott vagyok az ódon falak között. Beszívom a falakból áradó hűvös levegőt, miközben süt rám a forró, nyári nap.

A másik öröm volt számomra ezen a képen, a cserepek festése. Élő, és valóságos képet mutatnak, csakúgy, mint a falról leomló virágok.

Amivel elégedetlen vagyok, és sokat akarom gyakorolni, a figura alakja. Már a festés előtt „elszúrtam”, mert azt mondtam magamnak, hogy én ilyet nem tudok tetszetősen megfesteni. Úgyis lett. Hiába maszatoltam, nem sikerült olyanná varázsolnom, hogy elégedett legyek vele.

Arra jutottam, hogy legközelebb óvatosan bánok ezekkel a „mire vagyok képes” gondolatokkal. Fontos, hogy pozitívan álljak hozzá, játékosan, tét nélkül és örömmel.

 

Szeretettel: Győri Andrea

GALÉRIA

 

Vélemény, hozzászólás?